Tuesday, October 29, 2013

Regarding To The Abolition of Sugar Subsidy

This is what my sister, Laura posted on Facebook. The whole "no more sugar subsidy" thing on Budget 2014 has nothing to do with controlling diabetes.

"mai sini akak nak habaq sikit.
kencing manis ni ada tiga jenis.
Type 1 ialah yang pancreas tak boleh menghasilkan insulin dengan efisien. So orang yang ada type 1 ni, makan sikit saja pun, macam nasi, kuih dan mee akan mengalami hyperglycemia (high blood glucose level) - bahaya untuk organ2 badan termasuk mata dan aliran darah (kaki adalah tempat paling susah nak mengalir thats why selalu ada jangkitan). So, mereka perlukan suntikan insulin. Pesakit type 1 boleh jadi dari umur kanak-kanak juga akibat badan sudah macam tu  Ini boleh jadi keturunan ataupun lanjutan daripada type 2. Ok apa pulak type 2?

Type 2 biasanya golongan dewasa dan ini bagi orang yang makan tak control dalam tempoh yang lama di mana pada masa yang sama telah memaksa pankreas bekerja keras untuk menghasilkan insulin setiap kali ada glukos tinggi dimakan. Pankreas menjadi kurang efisien selepas beberapa lama. Ada dua kemungkinan, sama ada org ni memang setiap kali makan mengandungi gula berlebihan atau memang keturunan reseptor insulin kurang berbanding orang biasa.

Jenis ketiga ialah gestational diabetes iaitu dialami oleh ibu2 mengandung. Insulin adalah hormon dan semasa hamil, semua hormon2 bertindak berlainan untuk orang yang berlainan. Namun, ini paling biasa untuk mereka yang ada keturunan penyakit ini.

Bila kita bercakap pasal keturunan, yang saya tau dan telah kaji ialah, perbezaan tidak kepada pankreas tetapi reseptor insulin. Org biasa katakan kalau ada 500,000 keturunan pesakit diabetes ada cuma 5,000. Maka, badan tidak boleh mengesan insulin banyak mana telah dirembeskan. Ia akan terus dirembeskan walaupun sudah melebihi tahap glukos dan ini bila mana hypoglecemia akan berlaku. Keadaan ini dipanggil 'insulin resistence'. Lama2 pankreas pun kurang efisien lalu terjadilah kencing manis type 2 dan lama2 type 1 kalau tidak dikawal.

There is no turning back once it happens. That's why saya tak percaya diabetes cure yang health supplement war-warkan. you cannot cure diabetes, you can only control it by diet, exercise and meds. health supplements can help control the sugar level but its not 'cure'.

Langkah membatalkan subsidi gula ni, setakat mana akan membantu penyakit ni? there is so much not understood about this disease. kalau ya pun nak naikkan harga gula, jangan guna alasan 'mencegah penyakit kencing manis'. its so obnoxious and ignorant to hear that."
-Laura Raymond Boin

0 reader's feedbacks:

Post a Comment

Blogger templates

 

sansanray Template by Ipietoon Cute Blog Design and Bukit Gambang